Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief PAZ 
april 2020
 
 
COVID-19: Peer support in het ziekenhuis
‘Peer support’ kan van groot belang zijn in het welbevinden van zorgverleners in situatie van medische incidenten, calamiteiten of zoals bij corona: een zich geleidelijk voltrekkende dramatische gebeurtenis met dezelfde psychologische impact. We hebben literatuur en protocollen verzameld over dit onderwerp. Van onze collega’s uit het Franciscus Gasthuis & Vlietland ontvingen we veel informatie, waaruit onderstaande inleiding is afgeleid. Ook de Handreiking psychosociale zorg COVID-19 (hieronder te downloaden) is gebaseerd op hun informatie, waarvoor dank.

Ramp
Hoewel de huidige corona-crisis geen ramp is in de klassieke zin van het woord, het is geen eenmalige heftige gebeurtenis zoals een vliegtuigcrash, is het wel een zich geleidelijk voltrekkende dramatische gebeurtenis met dezelfde psychologische impact. De ervaringen in Italië hopen we hier niet mee te maken. Daar raakt personeel getraumatiseerd, omdat ze plots patiënten moeten weigeren, ze van een IC-bed moeten afhalen omdat er een ernstiger patiënt is etc.. De verwachting van o.a. de intensivisten en SEH-artsen is dat we er wel serieus rekening mee moeten houden dat ook onze medewerkers in situaties komen die te vergelijken zijn met een klassieke ramp. Het is zeer wenselijk dat wij, psychologen in ziekenhuizen, daar in ondersteunen. 

Ondersteuning op het werk
De rol van de psycholoog in de acute fase van een ramp of crisis is van belang vanuit de wetenschap dat het meemaken van bedreigende en heftig ingrijpende gebeurtenissen kan leiden tot angst, ontzetting en chaos, zowel bij individuen als in groepen. Blootstelling gaat samen met allerlei stressreacties, zowel psychisch als lichamelijk. Het is waardevol gebleken om te werken vanuit het uitgangspunt dat dit normale reacties zijn op een abnormale gebeurtenis. Onderzoek laat zien dat mensen verschillend reageren en dat reacties het “normale” kunnen overstijgen. Wij zijn bij uitstek de professional die in staat is om te normaliseren, en daar waar wel echt sprake is van acute psychische klachten, professioneel te stabiliseren en zo nodig door te verwijzen. Om die reden is het wenselijk om in de acute fase een deskundige aanwezig te hebben die op basis van ervaring en kennis met gezag kan opereren naar de hulpverleningsketen. Ziekenhuizen verschillen in de wijze waarop de zorg georganiseerd is. Duidelijk is dat de Medische Psychologie altijd een bijdrage kan leveren. 

Heb je informatie over hoe jouw afdeling Medische psychologie bijdraagt aan ‘peer support’ in het ziekenhuis, en wil je dat delen met de collega’s in het land? Stuur dan een e-mail naar paz@psynip.nl

Stuur een e-mail naar paz@psynip.nl  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...